• img1
  • img2
  • img3
  • img5
  • img4

Διεθνής Αγώνας Ηλιακών Οχημάτων

Η Σχολή μας κάθε χρόνο λαμβάνει μέρος στον Διεθνή Αγώνα Ηλιακών Οχημάτων, που διοργανώνεται από το Ινστιτούτο Κύπρου στη χώρα μας. Στην ξεχωριστή αυτή αναμέτρηση συμμετέχουν μαθητές από γυμνάσια, λύκεια και τεχνικές σχολές, φοιτητές και νέοι απόφοιτοι πανεπιστημίων, τόσο από την Κύπρο όσο και από το εξωτερικό.
Τα οχήματα που συμμετέχουν στην εκδήλωση αυτή αποτελούν προϊόντα επιστημονικής έρευνας, βαθιάς θεωρητικής γνώσης αλλά και εφαρμοσμένης τεχνολογίας υλικών και μεθόδων κατασκευής από ομάδες μαθητών και εκπαιδευτικών, οι οποίοι ατενίζουν αισιόδοξα το μέλλον κοιτάζοντας μπροστά και μακριά, αλλά, ταυτόχρονα, και ψηλά, προς τον ζωοδότη ήλιο, την πηγή εκείνη, που μας στέλλει συνεχώς τεράστιες ποσότητες ενέργειας, ικανής να καλύψει εκατοντάδες φορές τις ανάγκες του πλανήτη.​​


Η σχολή μας διατηρεί μια πολύχρονη, ξεχωριστή και ιδιαίτερη παράδοση στην κατασκευή ηλιακών οχημάτων. Αν κάνουμε μια σύντομη ανάδρομη πίσω στο χρόνο, θα δούμε ότι όλα άρχισαν όταν τον Μάρτιο του 2008 η Σχολή μας συμμετείχε στο σεμινάριο «Designing a Solar Car», το οποίο διοργάνωσε το Ινστιτούτο Κύπρου. Κατά τη διάρκεια του σεμιναρίου ποτέ δε φανταστήκαμε ότι, μετά από έναν χρόνο, θα παρουσιάζαμε το πρώτο δικό μας ηλιακό αυτοκίνητο, κατασκευασμένο από μαθητές και καθηγητές, στα εργαστήρια της Σχολής μας.


Στα χρόνια που πέρασαν από την κατασκευή του πρώτου μας ηλιακού οχήματος μέχρι και σήμερα,  μαθητές και καθηγητές αποκομίσαμε αλλά και πετύχαμε τα μέγιστα. Η σχέση και η συνεργασία που αναπτύχθηκε και αναπτύσσεται κάθε χρόνο, τόσο μεταξύ μαθητών όσο και μεταξύ μαθητών-καθηγητών αλλά και οι εμπειρίες που αποκτούμε όλοι, δεν μπορούν να συγκριθούν με κανένα αναλυτικό πρόγραμμα, κανενός μαθήματος. Δίνεται η ευκαιρία στους μαθητές για μια όσο το δυνατόν καλύτερη και σφαιρική προσέγγιση του θέματος, από διαφορετικές σκοπιές, όχι μόνο σε θεωρητικό αλλά και σε πρακτικό επίπεδο.


Ξεφεύγοντας από τον παραδοσιακό τρόπο διδασκαλίας, που συνήθως εφαρμόζεται μέσα στην τάξη, μαθητές και καθηγητές, χωρίς περιορισμούς, μπορούν να εφαρμόσουν τις ιδέες τους, με αποτέλεσμα να κατακτήσουν ανώτερες βαθμίδες του γνωστικού τομέα. Μέσα από το πρόγραμμα αυτό μαθητές και καθηγητές αποκτούν νέες γνώσεις και εμπειρίες, τις οποίες δε θα ήταν δυνατό, μέσα στα πλαίσια κάποιου μαθήματος να τις αποκτήσουν. Υπαρχή μια αγαστή και συνεχής συνεργασία, μεταξύ όλων των μαθητών και των καθηγητών, τόσο κατά τη διάρκεια του πρωινού χρόνου φοίτησης όσο και κατά τη διάρκεια του ελεύθερού τους χρόνου, τα απογεύματα. Όταν υπάρχει ανάγκη, οι μαθητές πρόθυμα μένουν στο σχολείο για να εργαστούν, κατά τον ελεύθερο τους χρόνο.
Το Πρώτο Ηλιακό όχημα ονομάστηκε «Υπερίωνας 1». Σύμφωνα με την  ελληνική μυθολογία, ο Υπερίωνας ήταν ένας από τους Τιτάνες, πατέρας του Ήλιου και της Σελήνης. Η ομάδα που εργάστηκε για την κατασκευή του οχήματος βαπτίστηκε συμβολικά «Ομάδα Ηλιακού Οχήματος Αμμοχώστου». Η εργασία έγινε εξολοκλήρου στον χώρο της σχολής, από μαθητές και καθηγητές τριών κλάδων (Ηλεκτρολογίας, Μηχανικής Αυτοκινήτων και Μηχανολογίας).


Αξίζει, δε, να σημειωθεί ότι όλη η προσπάθεια στέφθηκε με μεγάλη επιτυχία, αφού το όχημα «Υπερίωνας 1», κατέκτησε το 2ο βραβείο στον Παγκύπριο διαγωνισμό «Τεχνολογία και Καινοτομία στην Εκπαίδευση 2009». Την αμέσως επόμενη χρονιά, το 2010, προκηρύχθηκε ο 1ος Διεθνής αγώνας Ηλιακών Οχημάτων από το Ινστιτούτο Κύπρου στη Λευκωσία. Η Σχολή μας κατέλαβε την τιμητική 1η θέση. Στις χρονιές που ακολούθησαν ο αγώνας μεταφέρθηκε στην Πάφο. Το 2011 η Σχολή μας τερμάτισε στην 2η θέση μετά από έναν σκληρό αγώνα. Στη χρονιά που ακολούθησε, το 2012, η Σχολή μας επέστρεψε στην κορυφή κατακτώντας την 1η θέση στο βάθρο, θέση την οποία κατέχει μέχρι σήμερα.

 

Το 2013 η ομάδα ηλιακού αυτοκινήτου της σχολής μας αποφάσισε να προχωρήσει στην κατασκευή ενός δεύτερου ηλιακού οχήματος με το όνομα «Υπερίωνας 2». Οι εμπειρίες και η τεχνογνωσία που αποκτήσαμε μέσα από τους αγώνες των προηγούμενων χρόνων και η συνεχής αναβάθμιση του οχήματός μας, μας επέτρεψαν την ολοκλήρωση του δεύτερου οχήματος, σε σύντομο χρονικό διάστημα. Έτσι, μέσα στην ίδια χρονιά (2013), λάβαμε μέρος στον ετήσιο, πλέον, καθιερωμένο αγώνα, με δυο ηλιακά οχήματα, κατακτώντας την 1η και 2η θέση αντίστοιχα.


Στη χρονιά που ακολούθησε, το 2014, η διοργάνωση επέστρεψε στη Λευκωσία. Μετά από έναν συναρπαστικό αγώνα σε κεντρικούς δρόμους της πρωτεύουσας, η Σχολή μας τερμάτισε στην 1η και 3η θέση αντίστοιχα, προσφέροντας χαρά και ικανοποίηση σε μαθητές και καθηγητές της σχολής μας.
Το 2015, μετά από μικρές αναβαθμίσεις στα οχήματά μας, η ομάδα μας επιστρέφει και πάλι στην κορυφή κατακτώντας την 1η και 2η θέση αντίστοιχα.


Το 2016, προχωρήσαμε σε σημαντικές αναβαθμίσεις για το όχημα «Υπερίωνας 2», κάτι που κρίθηκε αναγκαίο, αφού ο συναγωνισμός φαινόταν ότι θα ήταν μεγάλος. Σε έναν συναρπαστικό αγώνα για γερά νεύρα, με την αδρεναλίνη να κτυπά κόκκινο, αφού μέχρι το τέλος του αγώνα δεν γνωρίζαμε τον νικητή, η ομάδα της Σχολής μας κατάφερε να  τερματίσει στην 1η και 3η θέση αντίστοιχα.


Κατά την σχολική χρονιά 2017, η ομάδα μας προχώρησε στην κατασκευή ενός νέου οχήματος. Αξιοποιώντας την εμπειρία και την τεχνογνωσία όλων αυτών των χρονών που προηγηθήκαν, εφαρμόζοντας νέες τεχνολογίες υλικών και κατασκευής, και αλλάζοντας τρόπο σκέψης, έβαλε γερές βάσεις για περαιτέρω επιτυχίες. Διατηρώντας την παράδοση το νέο ηλιακό όχημα που κατασκευαστικέ ονομαστικέ «Υπερίωνας 3». Η όλη προσπάθεια μαθητών και καθηγητών της Σχολής μας στέφτηκε με τεραστία επιτυχία αφού τα οχήματα μας κατέκτησαν τις τρεις πρώτες θέσεις στον καθιερωμένο πια αγώνα.

Το 2018, χωρίς οποιεσδήποτε σημαντικές αλλαγές και αναβαθμίσεις στα οχήματά μας, η ομάδα μας παρέμεινε και πάλι στην κορυφή κατακτώντας την 1η, 3η και 4η θέση αντίστοιχα.

Στις 23 Ιουνίου 2019, με το θεσμό αγώνων Ηλιακών Οχημάτων (Solar Challenge 2019) να γιορτάζει τα δεκάχρονά του, η Σχολή μας κατάφερε με επιμονή και υπομονή να τερματίσει στην 1η και 3η θέση, έπειτα από έναν συναρπαστικό αγώνα με εναλλαγές στις θεσεις κατάταξης.

Αποτελέσματα Αγώνων Ηλιακού Αυτοκινήτου

Έτος

1η Θέση

2η Θέση

3η Θέση

2010

Υπερίωνας 1

   

2011

 

Υπερίωνας 1

 

2012

Υπερίωνας 1

   

2013

Υπερίωνας 1

Υπερίωνας 2

 

2014

Υπερίωνας 1

 

Υπερίωνας 2

2015

Υπερίωνας 1

Υπερίωνας 2

 

2016

Υπερίωνας 1

 

Υπερίωνας 2

2017

Υπερίωνας 3

Υπερίωνας 1

Υπερίωνας 2

2018

Υπερίωνας 3

 

Υπερίωνας 2

   2019        Υπερίωνας 3  

       Υπερίωνας 1

Καθοριστικός παράγοντας στην προσπάθειά μας αυτή είναι η συνεχής στήριξη που μας προσφέρουν ο Διευθυντής, η Διεύθυνση αλλά και ο Σύνδεσμος Γονέων της Σχολής μας. Αξίζει να σημειωθεί ότι τίποτα από όλα αυτά δε θα ήταν κατορθωτό χωρίς την οικονομική στήριξη που πρόσφεραν και προσφέρουν οι χορηγοί μας, αφού η κατασκευή ενός τέτοιου οχήματος απαιτεί ένα σεβαστό χρηματικό ποσό. Μαθητές και καθηγητές έχουν αποδείξει ότι θέλουν και μπορούν να πετύχουν το καλύτερο. Τέλος, εκ μέρους της ομάδας ηλιακού αυτοκινήτου της Σχολής μας, ευχαριστούμε όλους τους μαθητές και καθηγητές που πίστεψαν, εργάστηκαν και στήριξαν την προσπάθειά μας με οποιοδήποτε τρόπο όλα αυτά τα χρόνια.

Επιμέλεια
Χρίστος Νικολάου
Εκπαιδευτής Μηχ.Αυτοκινήτων
 

Τελευταία Νέα